Annons
Nyheter

Tre svenska EM-medaljer på en timme

Vilken svensk friidrottskväll det blev i Amsterdam. Meraf Bahta (silver), Angelica Bengtsson och Lovisa Lindh (båda brons) ordnade tre EM-medaljer på en timme. - Jag vågade inte riktigt tro på det förrän jag såg det på tavlan, säger Lovisa Lindh.(TT)
Publicerad 9 juli 2016

800-meterslöparen stod för en rejäl skräll när hon sprang i mål som trea i finalen. Lindh har haft en stark utveckling under säsongen och imponerade både i försök och semifinal. Nu gjorde hon ett närmast perfekt taktiskt lopp. 25-åringen - hon fyllde år på lördagen - lade sig sist i början och avancerade när det skulle avgöras mot slutet. I spurten var Lindh stark och tiden 2.00,37 är en putsning av det färska personbästat med 14 hundradelar.

””
””

Tankarna när du insåg att bronset var ditt?

””
Annons

Göteborgskan fick den perfekta motivationen strax innan hon skulle ut och springa bronsloppet.

””

Brons till Bengtsson

Angelica Bengtsson var den som inledde det blågula medaljregnet på Olympiastadion. Hon har en strulig säsong bakom sig, med skadeproblem och flytt från Frankrike till Sverige, och kom till EM med bara en utomhustävling i bagaget.

Ändå var hon inte helt nöjd efter att ha knipit stavhoppsbronset genom att hoppa 4,65 i första försöket.

””
””

Bengtsson visade på nytt att hon är en riktig mästerskapshoppare. Trea i inomhus-EM, fyra i VM, trea i EM är sviten som hon tar med sig till OS:

””

Bahta gav sig tidigt

I skuggan av Bengtsson gjorde Michaela Meijer också en stark tävling och blev femma på 4,55. Och medan Meijer gick ut från arenan sprang Meraf Bahta till sig ett silver på 5 000 meter.

Bahta fick ge upp hoppet om att försvara sitt guld från Zürich redan efter två kilometer. Då hade hon grillats under ett par varv av Kenya-födda turkiskan Yasemin Can.

Ii silverspurten mot brittiska Steph Twell var Bahta sedan stark. Men hon var utan tvekan den minst nöjda av de tre svenska medaljörerna.

””

Som mest hade Bahta runt tio sekunder upp till Can, men till slut skiljde det inte mer än 2,39 sekunder i mål.

Annons

I och med den sena svensksuccén i Amsterdam överträffade friidrottslandslaget målet på tre EM-medaljer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons