Annons
Nyheter

Artemis till kvalfinal i America's Cup

För 40 år sedan hade Sverige en båt i kvalfinal i America's Cup. Nu är det dags igen. Artemis vände kvalsemifinalen mot Japan och möter Nya Zeeland i finalen. Inför torsdagens seglingar var den svenska båten Artemis i underläge med 1-3 i matcher mot Softbank från Japan.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Inför torsdagens seglingar var den svenska båten Artemis i underläge med 1-3 i matcher mot Softbank från Japan.

Sedan kom fyra raka segrar.

Annons

Tre under torsdagen och en under fredagen gjorde att Artemis besegrade japanerna med totalt 5-3 i matcher.

Japan var bättre i starten i den åttonde seglingen mellan båtarna, men så småningom tog Artemis över och ryckte åt sig en ledning som de inte tappade på Bermuda.

"Det här var en härlig vinst och det är skönt att vara vidare till nästa omgång", säger Artemis skeppare Nathan Outteridge i ett pressmeddelande.

I kvalfinalen, som inleds med tre seglingar under lördagen, ställs Artemis mot Nya Zeeland i bäst av nio matcher. Ett motstånd som har imponerat hittills och vann sin kvalsemifinal mot Storbritannien med totalt 5-2.

"Vi ska göra vad vi kan för att passera Nya Zeeland och få möta USA. Det har varit tajta race mot Nya Zeeland och vi kan räkna med supertajt racing mot dem", säger Anders Gustafsson.

Han är en av tre svenskar i laget. Kalle Torlén och Andreas Axelsson är de andra två.

Det här är blott andra gången i historien som en svensk båt finns med i kvalfinalen. Då, 1977, var det båten Sverige som seglade.

Vinner Artemis även kvalfinalen får båten möta Oracle i finalen av America's Cup den 17-27 juni. Den serien avgörs i bäst av 13 seglingar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons