Annons
Nyheter

Oro inför OS - men inte i Sydkorea

Idrottsvärlden oroar sig för säkerheten inför OS. Men sydkoreanerna själva, luttrade av den långvariga konflikten på Koreahalvön, behåller lugnet - trots det spända läget. Sarah Lee, som jobbar inom resebranschen, gör ett ärende i en kemtvätt i Gangneung.(TT)
Publicerad 7 oktober 2017

Sarah Lee, som jobbar inom resebranschen, gör ett ärende i en kemtvätt i Gangneung. En kuststad med ungefär 200 000 invånare i nordöstra Sydkorea där issporterna ska avgöras under OS.

Härifrån är det mindre än tio mil till den demilitariserade zonen som sedan krigsslutet 1953 är gräns mot Nordkorea.

Annons

Nordkoreas missiluppskjutningar, det upptrappade ordkriget med USA och hot om kärnvapen har satt säkerheten i fokus inför OS.

””
””

Kalla och Nilsson oroliga

Kim Seong Suk står bakom disken på kemtvätten. Hon hör vad samtalet handlar om och säger:

””

På andra sidan gatan jobbar byggarbetare med att färdigställa OS-byn. Om fyra månader ska världens bästa vinteridrottare checka in här - eller?

Frankrike och Österrike har sagt att man inte kommer att skicka några deltagare till Sydkorea om inte säkerheten kan garanteras.

Svenska medaljhoppen Charlotte Kalla och Stina Nilsson har också uttryckt oro, precis som flera stjärnor i det norska skidlandslaget.

Inga krigsförberedelser

Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté, förstår oron men är själv lugn.

Känslan förstärktes när han nyligen var i Seoul och träffade chefen för en grupp svenska soldater som jobbar vid gränsen mot Nordkorea. De är stationerade där för att övervaka att vapenstilleståndsavtalet följs.

””

Samtidigt har Internationella olympiska kommittén, IOK, sagt att det inte finns några planer på att ställa in eller flytta tävlingarna.

””
Annons

TT: Vad krävs för att ni ska stoppa svenskt deltagande i OS?

””

Klarade OS-kvalet

Risken för en nordkoreansk attack riktad mot OS är liten, anser Ulv Hanssen som är forskare och Asienexpert på Handelshögskolan i Stockholm.

””

Den allmänna bedömningen är att säkerheten skulle gynnas av att nordkoreanska idrottare tävlar i OS. Därför jublades det på många håll när ett konståkningspar nyligen ordnade landets första OS-biljett.

Det finns även förhoppningar om att få med nordkoreaner i shorttrack, skridsko och längdskidåkning.

Ulv Hanssen tror att idrotten kan spela en lugnande roll i konflikten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons