Annons
Nyheter

Wetterstrand anklagas för jäv

Samtidigt som Maria Wetterstrand ledde regeringens utredning om bioflygbränsle satt hon i styrelsen för ett bolag som utvecklar miljövänliga drivmedel. - Jag tycker det är en glasklar intressekonflikt, säger Louise Brown, ordförande för Transparency international Sverige.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

I måndags presenterade det tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand en utredning om att få in mer biobränsle i flygindustrin. Senare under dagen publicerade sajten Samhällsnytt uppgifter om hennes roll som styrelseordförande och aktieägare i företaget Cortus Energy.

Företaget utvecklar mer miljövänliga bränslen och har bland annat tagit emot nästan 400 000 kronor av Energimyndigheten för att utveckla biobränsle till flygplan. Sedan utredningen presenterades i måndags har aktiekursen för Cortus gått upp över 60 procent.

Annons

"Otroligt långt"

Maria Wetterstrand har sagt att hon inte ser någon intressekonflikt.

””

I en kommentar till TT via mejl skriver miljöminister Isabella Lövin (MP) att hennes departement hade kunskap om Wetterstrands engagemang i företaget, men betraktade det inte som en jävssituation

"Min bedömning är att det här inte har påverkat utredningens förslag, men det är olyckligt att misstanke mot utredningens trovärdighet väcks", skriver miljöministern.

Se över rutiner

Louise Brown, ordförande för antikorruptionsorganisationen Transparency international i Sverige, tycker däremot departementet har en hel del att förklara.

””
””

Louise Brown anser att regeringskansliet behöver se över sina rutiner.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons