Annons
Nyheter

Varning från militären: Vi skjuter!

Struntar du också i försvarets varningsskyltar om övningsområde när du är ute i skogen? Det brukar ju ändå aldrig vara någon som övar? Så kanske det har varit. Nu skjuter militären skarpt igen i skogarna och vid flera tillfällen har folk upptäckts på övningsfält mitt under övning.(TT)
Publicerad 8 september 2018
””

Under ett antal år har det varit möjligt att gena eller strosa genom militära övningsfält utan att egentligen fundera över om det är farligt. Efter att allmänna värnplikten avskaffades stod övningsfälten tomma - och tysta - långa perioder.

Men nu är det slut på lugnet. Sedan årets början återinfördes värnplikten och bara i år ska runt 4 000 personer få sin grundutbildning som soldat i försvaret. Det innebär att soldaterna nu strömmar till i skogarna igen.

Annons

I Boden varnar nu regementet allmänheten för att det kan ske livsfarliga tillbud. Och uppmanar alla att uppmärksamma varningsskyltarna.

Kan bli träffad

””

Under ett par dagar i augusti hände det fyra gånger att obehöriga kom in på deras övningsfält sydväst om Boden mitt under skarpa skjutningar.

””

De som kommit in på området skulle plocka svamp, ett par körde motorcross i skogen och ett par bara promenerade. Förra året mötte soldaterna plötsligt två cyklister som skulle gena genom skogen på väg mot Bodens centrum.

Fler intrång

””

Även vid andra övningsfält runt om i landet känner man igen problematiken. Till exempel vid P7 i Skåne, vid övningsfält i Härnösand och det är ett återkommande problem vid Dalregementet. Här har folk till och med klippt upp stängsel för att kunna ta sig in.

””

Respektera varningsskyltar

Alla fält har inte stängsel. Vanligare är stora, gula varningsskyltar på träd och vid nedfällda bommar. Så det blir upp till den enskilde att avgöra om det är säkert att gå in i området eller inte. Och att veta när och om det är övning är inte så enkelt. På regementenas hemsidor till exempel måste man klicka sig vidare i systemet till särskilda dokument med bilagda kartor.

TT: Räcker det inte med att lyssna och försöka höra om övningarna är i gång?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons