Annons
Nyheter

Utpekad torped i rätten igen

Det har kallats Sveriges "Litvinenko-fall". Diktaturen Uzbekistan anklagas för försök till lönnmord på en regimkritiker. Efter överklagande tas målet nu upp i hovrätten.(TT)
Publicerad 9 februari 2016

Den misstänkte torpeden fälldes i Östersunds tingsrätt för mordförsöket i Strömsund 2012 på den regimkritiske exiluzbekiske imamen Obid Nazarov, som sköts vid sin bostad. En 37-årig uzbek dömdes till 18 års fängelse. När fallet från och med tisdagen tas upp igen kommer åklagare Krister Petersson att yrka på livstids fängelse och peka ut uzbekiska staten som den som ytterst beställde dådet.

””

Nazarovs målsägarbiträde, liksom sonen David Nazarov, vill att hovrätten för Nedre Norrland tydligt pekar ut Uzbekistan. Östersunds tingsrätt tog inte ställning i den frågan.

Annons

I tingsrätten framkom att en uzbek i Ryssland, som var 37-åringens kontakt, figurerar även i en turkisk utredning om mord och mordplaner på oppositionella uzbeker där. Petersson vill utreda det närmare.

Den 37-årige mannen nekar till brott, men medger att han varit i Strömsund för att se sig om. Tingsrätten avfärdade hans historia som osannolik.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons