Annons
Nyheter

Unikt torgmöte i Jönköping

- Vi behöver en etisk infrastruktur! dundrar den gamle KD-ledaren Alf Svensson med sin tordönsröst. Han har tillsammans med efterträdaren Göran Hägglund kallats in för att ge Ebba Busch Thor en extra skjuts i valspurten.(TT)
Publicerad 1 september 2018

Vädret är höstsnålt, regnet hänger i luften och gårdagens stormvindar har bedarrat bara några timmar tidigare. Människor har samlats i god tid utanför pingstkyrkan på Västra torget i Jönköping. Det är inget vanligt torgmöte med en partiledare. Det är faktiskt ett unikt möte.

Tre partiledare som tillsammans spänner över 45 år av ledarskap i ett parti ska för första gången uppträda tillsammans i en valrörelse.

Annons

För det är Kristdemokraternas partiledare under åren 1973 till 2004, Alf Svensson, som ska komma. Och med honom efterträdaren Göran Hägglund och nuvarande partiledare Ebba Busch Thor.

Tycks ha vänt

Inget annat parti kan ställa upp med en sådan trio i dag med den samlade erfarenheten.

Sedan Alf Svensson toppade valresultatet för 20 år sedan med 11,8 procent har det dock bara gått utför. Göran Hägglund lyckades aldrig bromsa fallet utan lämnade ifrån sig 4,6 procent när Ebba Busch Thor tog över 2015. Och under hennes tre år har KD vid ytterst få tillfällen över huvud taget legat över fyra procentsspärren.

Men nu tycks det i valrörelsens sista skälvande veckor ha vänt. Partiet hamnar i flera mätningar på betryggande avstånd ovanför spärren.

””

Ett rött skynke

Svensson är populär men inte okontroversiell i partiet. För en del mer högerlutande, unga kristdemokrater är han precis som Fredrik Reinfeldt är för många moderater ett rött skynke. Orsaken är att han inte gillar pratet om stängda gränser och att vi nu tagit emot tillräckligt många flyktingar.

””

Annars har han samma käpphäst som nuvarande partiledare. Det är de grundläggande värderingarna som är avgörande när det gäller.

””

Allas lika värde

Men han är fullt medveten om att värderingsdiskussionen kan spåra ur i ren populism. Ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund, Christian Carlsson, föreslog nyligen i en debattartikel att flyktingar som inte kan anpassa sig till våra värderingar ska erbjudas hjälp för att återvända.

””
Annons

Efter att blåsorkestern Pelles Stompers värmt upp publiken, som nu hunnit bli ganska stor på det trånga marknadstorget, äntrar de tre scenen. Sorlet från publiken avtar.

””
””
””

Höj din röst

Det blir inga politiska utspel från partiledaren. Det är heller inte poängen med det här torgmötet. Allt kretsar kring det där grundläggande, som kristdemokrater gärna framhåller att de är den enda riktiga garanten för.

””

Göran Hägglund uppmanar människorna att gå och rösta, helst på KD, men framför allt att rösta. Han hinner få fram ett budskap, som skulle kunna tolkas som riktat till partiledaren.

””

Efteråt vill han inte utveckla hur det passar ihop med Busch Thors vilja att bilda en Alliansregering även om de rödgröna blir större.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons