Annons
Nyheter

Unga i kris saknar stöd

Fler barn och unga ringer till Bris om mobbning, självdestruktivitet och självmordstankar. Alarmerande många uttrycker också att de inte får något stöd av samhället. Bris nya rapport bygger på 77 500 kontakter från barn och unga under de senaste tre åren. Under perioden har antalet samtal ökat med åtta procent.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

Bris nya rapport bygger på 77 500 kontakter från barn och unga under de senaste tre åren. Under perioden har antalet samtal ökat med åtta procent.

Enligt Bris handlar samtalen om allt allvarligare ämnen. De senaste tre åren har unga som ringer om självmordstankar ökat med 66 procent, självdestruktivitet med 64 procent och ätstörningar med 47 procent. Det handlar om tusentals kontakter per år.

””
Annons

Barn som ringer och berättar om bristande stöd från socialtjänsten, elevhälsan och barn- och ungdomspsykiatrin har ökat med 31 procent. För elevhälsan enskilt är ökningen 89 procent.

Vuxna ser inte

Samtidigt är det fler som kontaktar Bris om utsatthet i skolan. Samtalen om mobbning har ökat med 48 procent på tre år. I åldersgruppen 10-12 år är ökningen 73 procent.

””

Han anser att det behövs krafttag "på många plan" kring skolan.

””

Bris framhåller samtidigt att de allra flesta barn har det bra och att Sverige i många avseenden är ett gott land för barn.

Ökad acceptans

Att det är fler som hör av sig till Bris kan också tyda på att vi pratar mer om psykisk ohälsa i dag och att det finns en ökad acceptans att söka hjälp.

””

Han efterlyser snabba politiska reformer, stärkta tidiga insatser och akut hjälp för de som mår dåligt här och nu.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons