Annons
Nyheter

Unga får fängelse för avhopp från värnplikten

Sedan återinförandet av den allmänna värnplikten i Sverige så har flera unga dömts till fängelsestraff för brott mot totalförsvarsplikten, visar en granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort.(TT)
Publicerad 4 april 2019

Sedan återinförandet av den allmänna värnplikten i Sverige så har flera unga dömts till fängelsestraff för brott mot totalförsvarsplikten, visar en granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

I år har tre personer dömts till fängelse, en för att inte ha dykt upp till sin tjänstgöring och de andra två efter att ha hoppat av.

Annons

En 20-årig man som dömdes till 14 dagars fängelse säger till Sveriges Radio att han fick kalla fötter strax efter att han ryckt in och kom helt enkelt inte tillbaka efter en vattenpaus.

””

Motivation är, enligt rekryteringsmyndigheten, en viktig faktor när man bedömer vilka som ska kallas in. Men enligt avdelningschef Bengt Forssten så kan man inte ta hänsyn till om någon ångrar sig i efterhand.

””

I en kartläggning som TT gjorde i februari framgick att minst 24 ungdomar då hade dömts för brott mot totalförsvarsplikten, de flesta av dem till böter, sedan skyldigheten att mönstra återinfördes 2017,

TT

Annons
Annons
Annons
Annons