Annons
Nyheter

Tusentals utsatta barn utan hjälp

Många utsatta barn får inte den hjälp de behöver av socialtjänsten, enligt organisationen Maskrosbarn. Just nu skickas hundratals mejl till landets kommuner med krav på bättring.(TT)
Publicerad 8 oktober 2017

Antalet barn som lever i familjer med missbruk, våld eller psykisk ohälsa beräknas uppgå till runt 500 000 i Sverige. Men bara 30 500 barn och unga fick i fjol vård enligt socialtjänstlagen eller LVU.

I veckan startade Maskrosbarn ett upprop för att förbättra situationen. På några dygn har över 500 personer skickat kravbrev direkt till sin kommun. En film på Facebook har samtidigt delats över hundra tusen gånger.

Annons

Tio minuter

Linn Englund levde som tonåring själv i en familj med bland annat psykiskt våld, men fick inte rätt stöd.

””

I dag möter hon ständigt ungdomar som befinner sig i liknande situationer.

””

Tidigare studier har visat att socialsekreterare bara lägger cirka tio minuter om dagen på direkta möten med barn och unga.

””

Självhat

Konsekvenserna för de utsatta barnen kan bli förödande.

””

I december kommer alla de brev som skickats till landets kommuner att diskuteras på en konferens med representanter från riksdagen.

””

Mer lättillgängligt

Åsa Fuhrén-Thulin är chef för sektionen Socialtjänst på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Hon välkomnar Maskrosbarns initiativ men säger också att det finns lagstiftning som hindrar att barn får hjälp.

””

Speciellt gäller det här de mindre barnen där man alltid måste motivera föräldrarna att vilja vara med på en sådan insats.

””
Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons