Annons
Nyheter

Tumörer kan förgöra sig själva

Nya behandlingsmetoder mot cancer kan bli aktuella sedan forskare upptäckt att patienternas egna immunsystem kan angripa de sjuka cellerna.(TT)
Publicerad 4 mars 2016
””

De nya rönen visar att cancerogena lung- och hudceller som, när de sprids i kroppen, bär på ett slags biologiska "flaggor" - flaggor som immunsystemet kan instrueras att angripa. Och eftersom flaggorna bara finns på cancerceller utgör de "perfekta mål" för nya behandlingsmetoder som drar nytta av immunsystemets förmåga att bekämpa sjukdomen.

De brittiska och amerikanska forskarna bakom studien, först presenterad i Science, tror att de nya metoderna - om de alls visar sig fungera - blir effektivast mot cancerformer med många mutationer, till exempel hud- och lungcancer. Men forskarna hoppas att även cancer i prostatan, urinblåsan och bukspottskörteln ska kunna behandlas på samma sätt.

Annons

Inom två eller tre år hoppas Charles Swanton att metoden ska kunna prövas på patienter som lider av lungcancer - en sjukdom som årligen dödar över en miljon människor världen över.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons