Annons
Nyheter

Tiotusentals hedrar Yitzhak Rabin

In i det sista var det osäkert om manifestationen skulle bli av. Men tusentals israeler hedrar den mördade premiärministern Yitzhak Rabin, som sköts till döds av en judisk extremist den 4 november 1995.(TT)
Publicerad 5 november 2016

Enligt arrangörerna var det 50 000 människor som deltog i manifestationen, som hölls efter sabbaten i Tel Aviv. Många hade befarat att brist på pengar skulle leda till att organisatörerna skulle tvingas ställa in evenemanget, som årligen hålls på det torg som är döpt efter den mördade premiärministern och fredspristagaren.

Manifestationen har traditionsenligt både varit ett sätt att hedra Rabin och visa stöd för fred med palestinierna. Och så sent som i måndags sade arrangörerna att pengarna inte räckte och att det såg ut som att man skulle tvingas ställa in.

Annons

Oppositionen grep in

I fredags grep dock vänster-centeroppositonen in och sköt till medel.

"Jag kan inte finna mig i att manifestationen ställs in, twittrade Isaac Herzog, ordförande i Labor som gick in med stöd liksom centerpartiet Hatnuah, som leds av förra utrikesministern Tzipi Livni.

"Vi bestämde oss för att bevara traditionen och tog över organiserandet av manifestationen", skrev Herzog.

Vädjan från närstående

Center-vänster-interventionen skedde trots en vädjan från närstående till Rabin att varje år hålla en icke partipolitisk manifestation för alla israeler.

””

Många aktivister ses klädda i t-tröjor med partisymboler för israeliska oppositionspartier och paroller som: "Vi förlåter och glömmer inte".

Från en scen dundrar Isaac Herzog:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons