Annons
Nyheter

Tiofaldig ökning av kackerlackor

Antalet anmälda fynd av kackerlackor ökade nästan tio gånger mellan 2006 och 2010.
Nyheter • Publicerad 21 april 2011
Foto: Scanpix

Det visar statistik som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har analyserat. Bara från 2009 till 2010 ökade antalet fynd mer än femfaldigt, från 528 till 2 701.

Kackerlackor förökar sig mycket snabbt, fem honor ökar kolonin med 200 nya kackerlackor var femte vecka, skriver försäkringsbolaget i ett pressmeddelande.

Annons

- Tyvärr ser vi inte någon avmattning, det är ett jätteproblem världen över. Något måste göras, säger Håkan Franzén, produktspecialist inom hus- och hemförsäkring på Trygg-Hansa.

Bland annat bedömer han att det behövs mer forskning och nya tekniker för att sanera bort kackerlackor.

– Branschen lider oerhört av att det finns för dåliga bekämpningsmedel, säger Magnus Bergsten, operativ driftschef vid saneringsföretaget Nomor.

Bekämpningsmedel finns i tre klasser.

– Från och med årsskiftet får vi inte använda det starkaste bekämpningsmedlet, klass 1, säger Magnus Bergsten.

Det ökade resandet är en av förklaringarna till att kackerlackorna blir fler och fler.

– Jag hoppas att folk ska bli försiktigare när de reser utomlands. Sprid inte ut kläderna i rummet, utan stäng resväskan och lyft upp den på en stol. Och man ska tvätta innehållet i väskan på en gång när man kommer hem, säger Håkan Franzén.

Även vägglöss är ett stort problem. Mellan 2006 och 2010 ökade antalet anmälda fynd av vägglöss mer än sexfaldigt (531 procent). Liksom för kackerlackorna skedde den kraftigaste ökningen 2009—2010, då fynden ökade från 548 till 1 484, visar statistiken.

– Det är frustrerande både för oss och kunderna att vi måste åka tillbaka flera gånger och sanera en bostad, framför allt gäller det vägglöss, säger Magnus Bergsten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons