Annons
Nyheter

LO-basen drar paralleller till Gula västarna

LO varnar för att framtida avtalsrörelser kan bli stökiga efter partiernas överenskommelse om att utreda förändringar i arbetsrätten. Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kritiserar de kommande skattesänkningarna och drar paralleller till Gula västarnas protester i Frankrike.(TT)
Publicerad 12 januari 2019
””

TT: Kan LO komma att sätta in stridsåtgärder?

””
””

"Risk för obalans"

Annons

Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk till att fackförbunden och arbetsgivarna uppmanas att komma överens om förändringar i arbetsrätten, samtidigt som frågan ska utredas parallellt, eftersom det finns en risk för att parterna kommer att snegla på utredarens förslag.

””

"Positivt att SD hålls utanför"

Karl-Petter Thorwaldsson lyfter dock fram flera fördelar med uppgörelsen - som satsningar på kommuner och landsting, infrastruktur och bostäder. Han är också positiv till att Sverige inte får en M-KD-regering med stöd av SD.

””

"Ett slag i ansiktet"

Byggnads, som är ett av LO:s medlemsförbund, skriver i ett pressmeddelande att uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse, och att förbundet inte kommer att sitta still i båten.

"Förslagen om arbetsrätten visar att det saknas respekt för den svenska kollektivavtalsmodellen och att maktbalansen på arbetsmarknaden riskerar att förskjutas drastiskt till arbetares nackdel", säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm och fortsätter:

"Det är en klen tröst för Sveriges byggnadsarbetare att politiken blir ännu värre om Moderaterna får regeringsmakten".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons