Annons
Nyheter

Terrordömd kämpar mot utvisning

Nasserdine Menni är den ende som har dömts med koppling till självmordsdådet i Stockholm för precis fem år sedan. Nu vill Storbritannien utvisa honom. Tills det avgjorts sitter han inspärrad - trots att han har avtjänat sitt straff, erfar TT.(TT)
Publicerad 9 december 2015

Taimour Abdulwahab ringde flera gånger den 11 december 2010 till Menni i Skottland. Vännen svarade inte. Samma dag sprängde sig den svensk-irakiske trebarnsfadern i luften nära Drottninggatans myllrande julhandel, men lyckades inte ta med sig någon i döden.

Fem dagar senare ringde Menni till bombarens mobilsvarare och sade upprört: "Varför tog du ditt liv?".

Annons

När skotsk polis så småningom hälsade på hemma hos Menni, ursäktade han sig med att han skulle tvätta sig inför sin bön och raderade i badrummet sina kontaktuppgifter på telefonen om Abdulwahab. Det visade sig också att de hade delat på en e-postadress med ett lösenord med siffrorna 9-11 (11 september), att de talats vid för jämnan och att Menni gett Abdulwahab minst motsvarande 60 000 kronor. Menni hade dessutom sökt asyl med falsk identitet.

Dörren låst

Algeriern sade i princip ingenting i förhör. Han fälldes för finansiering av terrorism - Menni borde ha förstått vad pengarna kunde gå till, ansåg domstolen. Däremot friades han från medhjälp till dådet i Stockholm eftersom det inte kunde bevisas att Menni visste om exakt vad Abdulwahab hade för planer. Självmordsbombarens vän dömdes slutgiltigt till tre års fängelse i Skottland.

Men när han skulle släppas i juni 2014 förblev dörren låst. Myndigheterna ville utvisa honom till hemlandet Algeriet. Han förlorade i första instans men överklagade och har nu förflyttats till ett fängelse i England i väntan på ett avgörande där, enligt uppgift till TT.

Befarar tortyr

””

Menni säger sig befara att han kan torteras i Algeriet, något som är utbrett där enligt människorättsorganisationer, eller till och med dödas. Om risken finns får han inte utvisas. Fallet Menni har därför blivit ett dilemma för myndigheterna när de vill bli av med honom.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons