Annons
Nyheter

Miljonrullning från kriminella till staten

De har våldskapital, driver företag och pressar myndighetspersoner med otillåtna medel. Tio strategiskt utvalda personer är i fokus för en lång rad myndigheter i södra Sverige. Resultat 2017: 94 miljoner kronor tillbaka till staten. Och det blir mer.(TT)
Publicerad 13 juni 2018

När polisen samarbetar med myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket når man längre än vad man hade kunnat göra på egen hand.

Det fokuserade arbetet i region Syd gav förra året utdelning i form av att ett tiotal personer dömdes till sammanlagt 45 års fängelse och 13 års näringsförbud, samt att uppåt 100 kilo narkotika beslagtogs. Men egentligen är det pengarna som är i fokus, gemensamma skattepengar som annars hamnar i fel fickor, berättar Mats Berggren, underrättelsechef inom polisen i region Syd.

Annons

"Inga skrupler"

””

De 94 miljonerna förra året motsvarar årskostnaden för att ge 943 högstadieelever utbildning eller att ha 277 undersköterskor i tjänst. Ytterligare pengar återstår att återkräva i form av felaktigt utbetalade bidrag och obetald skatt. Totalt räknar polisen och övriga myndigheter därför med att arbetet förra året kommer att ge 128 miljoner kronor tillbaka till staten.

Gemensamt för fokuspersonerna är deras omfattande kriminalitet. De driver bolag i olika branscher, till exempel assistansbolag, restauranger och byggbolag, både för att tjäna pengar, men också för att tvätta pengar och för att utvinna alla upptänkliga former av bidrag från staten.

Fejkad tandbehandling

Ett exempel är en tandläkarverksamhet som iscensatt fejkade behandlingar för att kunna begära utbetalningar från Försäkringskassan.

””

I grund och botten handlar det om legitimitet för systemet, understryker han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons