Annons
Nyheter

Fler utsatta områden utanför storstäderna

Fler stadsdelar sätts nu upp på polisens lista över särskilt utsatta områden. Det kommer inte som en överraskning i de berörda kommunerna. Polisen ska inom kort presentera en ny rapport där listan från 2015 över "särskilt utsatta" områden väntas öka från 15 till 23.(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Polisen ska inom kort presentera en ny rapport där listan från 2015 över "särskilt utsatta" områden väntas öka från 15 till 23.

Flera av dem finns utanför de tre storstäderna, enligt Dagens Nyheter. En är Karlslund i Landskrona. Varken kommunledningen eller polisen är överraskade.

””
Annons

Ser positivt

Kommunalrådet Torkild Strandberg (L) tycker det är positivt att polisen signalerar att man ta situationen på största allvar.

Han uppger kommunen redan börjat satsa på området för att göra det mer attraktivt även för dem som inte bor där.

””

Han tror att framför allt grönområdena kan locka.

Utsatta områden kännetecknas av kriminalitet, hög arbetslöshet, många socialbidragstagare och många invånare med invandrarbakgrund.

Svårt för polisen

De områden som av polisen klassas som särskilt utsatta brottas även med parallella samhällsstrukturer och extremism. Där har polisen svårigheter att utföra sitt arbete.

Hässleholmen/Hulta samt Norrby i Borås väntas också hamna på listan.

””

Han tycker dock att polisen börjar ta kontroll över områdena på ett bra sätt.

Även Gottsunda i Uppsala är aktuell för att klassas som särskilt utsatt. Lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius tycker inte att situationen förvärrats det senaste året.

Annons

Hopp om resurser

Han uppger att polisen har intensifierat sina insatser vilket lett till att de kriminella gängen försvagats. Det har hittills inte lett till våldsamma motreaktioner, som det våldsamma upplopp som inträffade förra sommaren.

””

Poljarevius beskriver ett område som är drabbat av narkotikahandel, omfattande vapenhantering och av en rädsla bland invånarna att ställa upp som vittnen.

Om Gottsunda klassas som särskilt utsatt blir det, enligt honom, lättare att tilldela resurser dit. Poljarevius tillägger dock att det samtidigt inte är något jättebra betyg för polisens och samhällets insatser hittills.

Ingen överraskning

Malmö väntas få området Nydala/Hermodsdal/Lindängen klassat som särskilt utsatt. Inte heller det är en överraskning.

””

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker inte att man kan dra slutsatsen att läget förvärrats på grund av att de särskilt utsatta områdena blir fler. Flera av de åtta nya borde ha klassats som särskilt utsatta redan 2015, enligt polisen.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons