GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svensk riksdagsledamot stoppad i Turkiet

Den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) blev kvarhållen på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Nu skickas han hem till Sverige. Amin är en del av en delegation observatörer som ska bevaka valet i Turkiet på söndag. Även en tysk parlamentariker har drabbats.(TT)
Publicerad 21 juni 2018
””

Valet bevakas av OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Jabar Amin säger att han inte har fick veta skälet till att han greps.

"Måste protestera"

””

Efter att ha suttit kvarhållen under ett par timmar fördes han ombord på ett plan tillbaka till Stockholm.

””

TT: Trodde du att det skulle gå så här långt?

””

Utrikesminister Margot Wallström meddelar i en skriftlig kommentar att observatörer måste få arbeta oberoende och att mottagarlandet därför inte kan bestämma vilka de ska vara.

"Det är oacceptabelt att en valobservatör har förhindrats tillträde till Turkiet. Vi har hos turkiska företrädare begärt en förklaring till varför den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin nekats tillträde till Turkiet för att delta i valövervakningen", skriver hon.

Lämnat in protest

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) är ordförande i den svenska OSSE-delegationen. Han säger att också den tyska parlamentarikern Andrej Hunko från vänsterpartiet Die Linke är i samma läge som Jabar Amin. Båda är del av OSSE:s officiella delegation.

””

Turkiet bryter mot sina åtaganden och att de överenskommelser landet har ingått säger att det inte har rätt att neka dem inträde, säger han.

””

Jabar Amin reste själv från Stockholm vid 11.30-tiden för att byta plan på Atatürk-flygplatsen och ta sig vidare till Ankara. Han stoppades runt 15.30-tiden och drygt tre timmar senare var han på väg tillbaka till Stockholm igen.

Amin har varit mycket kritisk mot hur Sverige agerar gentemot Turkiet och förra året meddelade han att han anmäler presidenten Recep Tayyip Erdogan till den internationella åklagarkammaren för brott mot folkrätten.

Begärt förklaring

Fyra svenska riksdagsledamöter ingår i den internationella valobservationen som består av ett 60-tal parlamentariker från 17 OSSE-länder. De ska se till att valet genomförs på ett korrekt sätt. De övriga riksdagsledamöterna från Sverige är moderaterna Margareta Cederfelt, Cecilia Magnusson och Edward Riedl.

””

Hon befinner sig i Ankara och hade inga problem att ta sig dit. Cederfelt säger att hon kontaktat de instanser som behövs "för att få ordning på det hela".

””

TT: Har du haft några problem med att resa in?

””

Lämnat protest

Enligt Kent Härstedt har den OSSE:s parlamentariska församling lämnat in en skriftlig protest till Turkiets OSSE-ambassad i Wien. Däremot går organisationen inte vidare med ärendet just nu, för att inte störa arbetet för de observatörer som faktiskt har släppts in. Kritiken mot avvisningarna kommer i stället i slutrapporten efter valet, säger Härstedt.

Jabar Amin säger att han inte kommer att försöka åka till Turkiet igen.

””

TT