Annons
Nyheter

Svensk guldreserv finns - på riktigt

Merparten av den 126 ton tunga svenska guldreserven finns utomlands. Efter frågetecken kring huruvida guldet över huvud taget existerar har nu Riksbanken genomfört ett antal inspektioner. Visa oss guldet!(TT)
Publicerad 9 oktober 2015

Visa oss guldet!

För tre år sedan krävde högljudda tyska politiker bevis för att landets stora guldreserver utomlands existerar. På riktigt.

Annons

Detta efter att den tyska motsvarigheten till Riksbanken, Bundesbank, fått kritik av den federala revisionen för att varken Bundesbank eller någon oberoende revisor fysiskt kontrollerat vikt och äkthet på det utländska guldet.

Bundesbank tog kritiken på allvar och har nu dokumenterat och numrerat varje enskild guldflaga, skriver Der Spiegel. Det blev 270 316 guldtackor totalt, motsvarande 3 384 ton guld, var av cirka två tredjedelar finns utomlands, främst i USA.

Ingen koll

I samma veva, för tre år sedan, uppdagades att inte heller Riksbanken hade kontrollerat den del av den svenska guldreserven som förvaras utomlands.

Sedan dess har Riksbanken genomfört ett antal inspektioner. Och Heidi Elmér, chef för avdelningen för marknader på Riksbanken, har nu lugnande besked att ge:

””

Den svenska guldreserven är betydligt mindre än den tyska. Den består "bara" av 10 000 tackor eller 125,7 ton guld. Merparten, knappt 90 procent, förvaras utomlands. Hälften finns hos Bank of England.

Guldkombi

En poäng med att ha guld utomlands är att det snabbt kan omvandlas till andra valutor, exempelvis dollar om staten vill ge svenska banker likviditetsstöd. Snabbast på detta är man i London. Därför förvaras så mycket svenskt guld just där.

””

Hon vill inte säga var de drygt 15 ton guld som förvaras i Sverige finns, men år 2013 kunde Dagens Industri berätta att det ligger någonstans "i Stockholm".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons