Annons
Nyheter

Stora återbetalningskrav för vabfusk

Över 74,5 miljoner kronor har hittills i år krävts tillbaka från 1 871 personer som misstänks ha fuskat med vab, pengar som betalas ut när en förälder stannar hemma för att ta hand om sjukt barn.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Det är nästan åtta gånger så mycket pengar som återkrävs under de tre första kvartalen 2016 jämfört med samma period 2014, skriver Dagens Nyheter. Det är en stor ökning sedan Försäkringskassan inledde sina smarta kontroller i slutet av förra året. Kontrollerna inriktar sig på personer som utnyttjar föräldraförsäkringen systematiskt.

””

Mer än var tredje avslutad utredning hos Försäkringskassan, 905 stycken, har lett till polisanmälan för misstänkt bidragsbrott eller grovt bidragsbrott.

Annons

Bland de största misstänkta vab-fuskarna finns en man i Stockholm som har polisanmälts och krävs på 484 794 kronor och en kvinna i Göteborg som är polisanmäld och krävs på 417 256 kronor.

Siffrorna inkluderar inte fusk som har upptäckts genom slumpmässiga kontroller. Det går inte att dra slutsatsen att fusket har ökat, men mer fusk uppdagas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons