Annons
Nyheter

Stor risk för ärftlig prostatacancer

Det spelar ingen roll om bröder eller fäder haft en lindrig eller allvarlig form av prostatacancer. Risken att som familjemedlem drabbas av den allvarligare formen är ändå nästan lika stor, visar en omfattande studie vid Lunds universitet.(TT)
Publicerad 11 juli 2016

Det spelar ingen roll om bröder eller fäder haft en lindrig eller allvarlig form av prostatacancer. Risken att som familjemedlem drabbas av den allvarligare formen är ändå nästan lika stor, visar en omfattande studie vid Lunds universitet.

"Detta är ett överraskande och viktigt forskningsresultat, som behöver spridas till allmänheten och inom sjukvården. Män vars far eller bror har en lindrig, obehandlad prostatacancer tror nog inte att detta ökar deras egen risk för en allvarlig prostatacancer", säger docent Ola Bratt vid Lunds universitet, som lett forskningsprojektet, i ett pressmeddelande.

Annons

Studien på 50 000 bröder med prostatacancer bekräftar också den tidigare välkänt ökade risken för ärftlighet, men nu också med hårda siffror. Med en drabbad bror ökar risken med 30 procent, och med både en drabbad bror och far ökar risken med 48 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons