Annons
Nyheter

Stoppad apotekskedja överklagar

Nyligen drog Läkemedelsverket in tillståndet för en apotekskedja - för första gången sedan apoteksmarknaden avreglerades. Nu överklagar Golden Sands Medical beslutet och skyller på ett fel i sitt it-system. Golden Sands Medical förbjöds förra månaden att driva fyra apotek.(TT)
Publicerad 3 november 2016

Golden Sands Medical förbjöds förra månaden att driva fyra apotek. Enligt Läkemedelsverket var orsaken ett arbetssätt som inte uppfyllde kraven vilket ledde till patientsäkerhetsrisker.

Vilka brister som funnits på apoteken gick inte att utläsa av beslutet eftersom alla detaljer i ärendet var sekretessbelagda. Genom ett överklagande lyckades TT häva sekretessen.

Annons

En av de påtalade bristerna handlar om att en farmaceuts signum används samtidigt på olika öppenvårdsapotek i apotekskedjan, vilket inte får ske eftersom det då inte korrekt går att spåra gjorda expedieringar.

Golden Sands Medical har överklagat Läkemedelsverkets beslut till förvaltningsrätten, rapporterar Dagens Apotek som citerar nyhetsbrevet Apoteksmarknaden:

"Vid sju tillfällen med korta tider som Läkemedelsverket påpekat skedde detta när den stationära farmaceuten arbetade omedvetet under inloggning av den ambulerande farmaceuten."

Enligt Golden Sands Medical loggade inte it-systemet ut farmaceuten automatiskt. För att förhindra upprepning av felet ska apoteken införa in- och utloggning med så kallade smartcard, enligt överklagandet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons