Annons
Nyheter

Spindlar ger känsla för det krypande

Krypande rovdjur fångar Kajsa Mellbrands intresse. Hon har flera fågelspindlar och en skorpion hemma. - De är stora, trevliga att se på och lätta att ha i fångenskap, säger hon om fågelspindlarna. Kajsa Mellbrand är biolog, och tycker egentligen bäst om att studera småkryp utomhus.(TT)
Publicerad 13 juli 2015

Kajsa Mellbrand är biolog, och tycker egentligen bäst om att studera småkryp utomhus.

””

Det syns att Kajsa Mellbrand trivs när hon pysslar om sina terrarier. Varje art behöver sin egen miljö att leva i. Det gäller både spindlar och skorpioner, som bägge ingår i gruppen spindeldjur.

Annons

Hitta rätt art

Bland spindlarna är fågelspindlar, ofta cirka 15-20 centimeter långa inklusive benen, vanligast som hobbydjur i Sverige. Men det gäller att hitta rätt bland hundratals arter. Vissa är mer aggressiva, andra är lugna.

””

De flesta fågelspindlar är inte farliga för människan. Om du funderar på att köpa ett spindeldjur som kan vara farligt, kolla först med kommunen och fastighetsägaren om det finns lokala regler för detta.

Gillar olika miljöer

Inget av Kajsa Mellbrands husdjur är farligt, försäkrar hon, och liknar ett stick från skorpionen vid att bli stungen av en geting.

””

Det är viktigt att inreda varje djurs terrarium med en miljö som liknar naturen där just den arten lever vild. Det kan vara allt från öken till regnskog.

Några bor i träd och vill ha grenar att klättra på och ett gömsle högt upp. Vissa vill ha stenar att gömma sig bland. Andra vill ha något att gräva ned sig i.

Behöver fukt

Men alla fågelspindlar, även ökenlevande arter, behöver mera fukt än vi har i svenska bostäder. Det man lägger på botten av terrariet, till exempel torv eller jord, ska behålla fukt och släppa ifrån sig lite i taget, så att det blir en jämn fuktighet i luften.

””

Vattenskål måste spindeln också ha.

””
Annons

Man ska inte ge spindeln för mycket att äta. Man bör inte heller lyfta upp den ofta. Det finns en risk att den faller eller skadas på annat sätt när man hanterar den.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons