Annons
Nyheter

SCB: Arbetarväljare överger S

Stödet för Socialdemokraterna bland arbetare är nu nere under 30 procent. Bland LO-väljare är det under 40 procent. Samtidigt ökar stödet för SD. - Det är ett epokskifte på väg, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

Det är ett dramatiskt tapp i stödet för Socialdemokraterna såväl i gruppen arbetare som i gruppen organiserade arbetare. I november noterade SCB ett stöd på 38,5 procent i gruppen arbetare för S. I majmätningen är siffran nere på 29,0 procent.

Tappet är procentuellt nästa lika stort bland LO-anslutna, från 46,4 procent i november till 38,5 i maj.

””
Annons

Tuff läge

Samtidigt ökar stödet, om än inte lika mycket, för Sverigedemokraterna. Bland gruppen arbetare från 13,6 till 18,5 procent och bland LO-anslutna från 20,0 till 24,9 procent. Sedan länge är SD näst största parti bland LO-anslutna.

””

LO bekymrade

””

SD har nu stöd av 28,8 procent bland manliga LO-medlemmar. Det är bara 9,9 procentenheter lägre än för S, som har stöd bland 39,7 procent av de manliga LO-medlemmarna.

SD ökar även bland kvinnliga LO-medlemmar, från 14,9 procent i novembermätningen till 19,6 procent i maj. Skillnaden i stödet för S respektive SD är här dock betydligt större. 36,7 procent av kvinnliga LO-medlemmar sympatiserar med S.

Bland privat anställda arbetare är skillnaden i stödet för S respektive SD obefintlig. 26,4 procent av privat anställda arbetare sympatiserar med S, medan siffran för SD är 25,5 procent. I novembermätningen var skillnaden nästan 12 procentenheter till fördel för S.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons