Annons
Nyheter

Nästan slut på maskmedicin - igen

De receptfria tabletterna mot springmask är nästan slut på apoteken. Nu tvingas drabbade gå till vårdcentralen för att få slut på klådan. Redan under hösten var det brist på Vanquin, den enda receptfria medicinen på marknaden, och nu är den åter restnoterad, skriver SVT Västerbotten.(TT)
Publicerad 2 april 2019

Redan under hösten var det brist på Vanquin, den enda receptfria medicinen på marknaden, och nu är den åter restnoterad, skriver SVT Västerbotten. Bristen på den receptfria medicinen gör att drabbade hänvisas till det receptbelagda läkemedlet Vermox, men då behövs ett besök på vårdcentralen för att få medicinen utskriven av en läkare.

””

Springmask är vanligast förekommande bland förskolebarn, men den kan även spridas till vuxna.

””
Annons

Det vanligaste symtomet är att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och natten, då springmasken är som mest aktiv. Den sprids genom att personer får äggen i sin mun. Äggen utvecklas sedan till maskar nere i tarmen och maskarna kan i sin tur hamna i sängkläderna. Ofta sprids masken till fler personer i en familj, därför bör alla familjemedlemmar behandlas samtidigt om ett barn smittats.

Den 1 augusti ska Vanquin åter finnas i lager enligt Läkemedelsverkets prognos.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons