Annons
Nyheter

Slitningar i regeringsfrågan i MP

Aptiten på att sitta i regering igen är inte särskilt stor i Miljöpartiet, visar en intern rapport som tidningen Fokus läst. Där finns också kritik mot hur språkröret Gustav Fridolin lyckats utnyttja posten som utbildningsminister.(TT)
Publicerad 12 oktober 2018

Miljöpartiet lyckades precis ta sig in i riksdagen med ett valresultat på 4,4 procent. En av orsakerna till partiets ras anses vara att regeringssamarbetet med Socialdemokraterna kostat på.

Och regerandet har även kostat på internt. Före valet presenterades en intern rapport för partistyrelsen. Texten bygger på anonyma intervjuer med partiets statsråd, språkrör, riksdagsledamöter, statssekreterare och tjänstemän. Den är tänkt som diskussionsunderlag inför framtida regeringssamarbeten och avslöjar interna slitningar, skriver Fokus.

Annons

Miljöpartiet fick sex ministerposter 2014, vilket kan ses som en bra utdelning i regeringsförhandlingarna. Men enligt rapporten ifrågasätts prioriteringarna partiet gjorde. Att språkröret Gustav Fridolin fick utbildningsministerposten anses dyrköpt.

Även om posten gett inflytande i en viktig fråga, så har den "gett oss noll politisk nytta", säger en av de intervjuade.

"Partiet verkar ha en otydligare profil i skolfrågorna nu än innan vi hade utbildningsministerposten", säger en annan.

Enligt Fokus avråder flera intervjuade kraftigt från att sätta sig i regering igen, oavsett valresultat. Andra anser att man måste göra allt man kan för att driva igenom miljö- och klimatpolitik.

"Åsikterna går kraftigt isär på alla nivåer huruvida MP har förutsättningar att sitta i en regering efter valet, och under vilka förutsättningar det får/bör ske", står det.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons