Annons
Nyheter

Skogsbränder rasar över hela Sverige

Skogsbränder härjar på olika håll i hela landet. I Värmland brinner det på 250 000 kvadratmeter - och i Västerbotten skrämmer prognoser om ytterligare åskväder. Storbranden i Finnerödja har dock släckts.(TT)
Publicerad 14 juli 2018

Större skogsbränder rapporteras pågå eller har pågått i alla svenska län förutom i Skåne, Halland och Södermanland. SMHI varnar för att det föreligger risk för skogsbränder i alla delar av landet utom i Dala- och Lapplandsfjällen.

Många av bränderna har orsakats av blixtnedslag. Värme och torka gör att elden sprids snabbt.

Annons

"Ansträngt läge"

I Glaskogens naturreservat i västra Värmland utbröt en brand på lördagsmorgonen som till kvällen hade spridit sig över en yta på 500 gånger 500 meter, rapporterar SVT Nyheter Värmland. En helikopter vattenbombar området, och Årjängs räddningstjänst ska kontakta kolleger i Norge för att se om de har en helikopter att låna ut.

I Dalarna brinner det i stort sett i varje kommun. Ingen av bränderna, som orsakats av blixtnedslag, är av större omfattning.

””

Han konstaterar att personalen börjar bli trött och att det är svårt att få in ersättare i semestertider.

””

Ingen liknande sommar

I Västernorrland har larmen om skogsbränder avlöst varandra under lördagen. Samtidigt har branden i Norrmossaflon i Sollefteå kommun rasat sedan en vecka tillbaka och spridit sig över mer än 100 hektar.

Räddningstjänsten i Höga kusten-Ådalen fortsatte bekämpa branden samt en annan brand utanför Norrmoflo under lördagskvällen. Man hade också fått larm om en tredje brand väster om Långsele. Mikael Lundberg, inre befäl, har aldrig varit med om en liknande sommar:

””

Räds mer åskväder

Samtidigt flaggar SMHI för att det kommer nytt åskväder.

””

Även i Norrbotten har fler bränder uppstått ju längre dagen lidit. I Jokkmokk, en av åtskilliga drabbade kommuner, har tio hektar skog brunnit ned, rapporterar P4 Norrbotten.

Annons

Norr om Åtvidaberg brinner ett skogshygge på två hektar, rapporterar Corren. Räddningstjänsten förväntar sig att arbeta med den över natten.

I Västmanland har det brunnit i flera kommuner, skriver VLT, och i Örebro län räknar Nerikes Allehanda till ett 15-tal skogsbränder.

Kontroll i Finnerödja

Den brand som startade i Finnerödja på fredagen - som spred sig över omkring 60 hektar - uppges vara släckt.

””

Med anledning av branden stängdes tågtrafiken mellan Laxå och Töreboda av, vilket ledde till timslånga förseningar på sträckan Stockholm-Göteborg. Under lördagskvällen återupptogs trafiken igen.

Den brand som härjade i ett oländigt skogsområde på ett militärt övningsområde i Älvdalen är också under räddningstjänstens kontroll.

””

Eftersläckningsarbetet väntas pågå i flera dagar.

TT har bett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om kommentarer, men inte fått någon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons