Annons
Nyheter

Skärpta rutiner om livsuppehållande insatser

Flera regioner ändrar sina rutiner kring livsuppehållande behandling efter en granskning som Sveriges Radio Ekot gjort. Granskningen visade på allvarliga brister i hur vården hanterar beslut om att patienter inte ska få livsuppehållande behandling.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Flera regioner ändrar sina rutiner kring livsuppehållande behandling efter en granskning som Sveriges Radio Ekot gjort.

Granskningen visade på allvarliga brister i hur vården hanterar beslut om att patienter inte ska få livsuppehållande behandling. Bland annat handlade det om att beslut blandades ihop mellan patienter, att besluten inte motiverades, eller att de fattats på felaktiga grunder.

Annons

Flera regioner ser nu över sina rutiner. Till exempel svarar region Gävleborg att man arbetar fram en ny mall som ska användas när man fattar besluten, något man tidigare saknat. Västernorrland har arbetat fram nya rutiner och riktlinjer. Också inom Västra Götaland, Östergötland, Gotland och Uppsala sker förändringar. I region Stockholm har alla sjukhus fått i uppdrag att se över hur de här besluten hanteras.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har också meddelat att de ska göra en riktad tillsyn av hur besluten om behandlingsbegränsningar sköts.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons