Annons
Nyheter

Sjöfartsverket vill ha fler helikoptrar

Sjöfartsverket vill ha fler räddningshelikoptrar för att kunna hjälpa till med att släcka skogsbränder. Verket föreslår att systemet byggs ut med tre till fyra nya helikoptrar, en satsning på omkring 450-600 miljoner kronor.(TT)
Publicerad 3 januari 2019

Efter skogsbränderna som härjade i stora delar av Sverige i somras fick Sjöfartsverket i uppdrag att utreda hur verkets räddningshelikoptrar skulle kunna användas vid framtida släckningsarbeten. I rapporten, som nu lämnas in till regeringen, föreslår Sjöfartsverket en rejäl utbyggnad av dagens flotta av räddningshelikoptrar.

I förslaget ingår utöver tre till fyra nya helikoptrar och nya besättningar även en ny helikopterbas i Norrlands inland, totalt en investering på cirka 450-600 miljoner kronor.

””
Annons

Högsäsong samtidigt

Sjöfartsverket har i dag sju räddningshelikoptrar på fem baser. Helikoptrarna behöver kompletteras med bland annat lastkrokar för att kunna användas till brandsläckning. Men att göra det inom det befintliga systemet skulle riskera att minska antalet möjliga räddningsinsatser, befarar Sjöfartsverket.

””
””

"Störst fördelar"

Sjöfartsverket tar upp två ytterligare alternativ i rapporten, dels en utbyggnad med bara två helikoptrar, dels enbart en modifiering och utbildning inom det nuvarande systemet. Men verket förordar ändå den större satsningen, trots kostnaden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons