Annons
Nyheter

Shekarabi och Åkesson möts igen

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson ska mötas igen i en debattduell, denna gång om vinster i välfärden.(TT)
Publicerad 6 juni 2017
””
””

Inte första gången

Debatten ska hållas i Uppsala den 5 september, bekräftar Åkessons politiske sekreterare Mikael Eriksson.

Annons

I ett mejl skriver han att för SD är "kvalitén det centrala och valfriheten oerhört viktig", medan regeringen verkar vilja riskera en massa jobb i privatdrivna bolag i skola och omsorg.

Shekarabi och Åkesson har debatterat tidigare, i Bromölla i höstas. Då var frågan vilka regler som ska gälla när kommun och stat handlar upp tjänster och varor, till exempel om företag som lämnar anbud måste ha kollektivavtal eller villor som motsvarar det.

Stöd av SD

Regeringen förlorade striden om de reglerna i riksdagen eftersom SD ställde sig på Alliansens sida. Regeringen återkom med ett mindre omfattande och mindre långtgående förslag efter förhandlingar med Kristdemokraterna, som gav majoritet. Det förslaget fick då stöd av SD.

Regeringen arbetar för närvarande med att få till ett förslag för begränsningar av vinster i välfärden med den så kallade Reepalu-utredningen som grund.

Ardalan Shekarabi kan inte svara på när regeringen kan tänkas presentera en proposition. Förhandlingar pågår med Vänsterpartiet, men eftersom SD står på Alliansens sida i frågan kan regeringen sannolikt inte driva igenom förslag med vinstbegränsning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons