Annons
Nyheter

Se upp - det är fredag den 13

Är det en sådan där morgon då allt går fel - med försovning, spilld frukost eller missad buss? Det skulle i så fall kunna skyllas på vanlig klantighet. Eller, om man hellre vill det, på att det är fredag den trettonde i dag.(TT)
Publicerad 13 november 2015

Är det en sådan där morgon då allt går fel - med försovning, spilld frukost eller missad buss? Det skulle i så fall kunna skyllas på vanlig klantighet. Eller, om man hellre vill det, på att det är fredag den trettonde i dag.

Problemet med den här dagen är att två bland vidskepliga personer oturliga saker kombineras. Fredag, som har kommit att uppfattas som en oturs- eller olycksdag genom långfredagens inverkan, och tretton, ett tal som sedan länge har ansetts vara olycksbringande. Enligt Nationalencyklopedin ansågs tolvtalet i det babyloniska talsystemet vara lyckobringande och positivt, medan 13 då framstod som motsatsen. I dag väljer ofta hotell att inte ha rum och våningar med nummer 13 och de flesta flygbolag har skippat rad 13 för att inte oroa kunder som är vidskepliga.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons