Annons
Nyheter

Så vill vi bli ihågkomna efter döden

De allra flesta går inte till historien efter sin död, men många har tankar kring hur man kommer uppfattas efter livet. Det vanligaste är att vilja bli ihågkommen som en omtänksam person.(TT)
Publicerad 2 juli 2016

Omtänksam och glad toppar listan över egenskaper människor vill bli ihågkomna för efter döden, enligt en undersökning från begravningsbyrån Fonus.

Humoristiska män och glada unga

Annons

Tusen av sammanlagt tretusen tillfrågade har svarat på frågan: "Vilket av följande påståenden passar bäst in på hur du skulle vilja bli ihågkommen efter livet?"

Både män och kvinnor har rankat omtänksam högst, 61 procent av kvinnorna och 48 procent av männen har svarat att de vill minnas som sådan. Enligt undersökningen är män mer benägna att vilja bli ihågkomna som humorister (tio procent mot kvinnors tre) och personer under 30 väljer i högre grad i bli ihågkommen som glad (22 procent mot genomsnittets 15 procent).

Kristina Strömstedt är föreståndare på Marina Regina hospice och träffar många personer i livets slutskede. Hon säger att de flesta som är nära döden inte tänker så mycket på vad eftervärlden ska tycka om dem.

Sista ord är viktigare

””

Kristina Strömstedt säger att det är vanligare att vilja lämna ord efter sig än att bekymra sig för vad folk tänkte.

””

Jobbrelaterade dödsannonser

Åsa Carlsson är familjeredaktör på Kristianstadsbladet och är den som jobbar med omvärldens sista ord till någon som gått bort - tidningens dödsannonser. Hon säger att de flesta är relaterade till yrkeslivet.

””

Åsa Carlsson tror att det arbetsrelaterade avskedet kan bero på att de närmast anhöriga tycker att det är för jobbigt att skriva själva, men hon skulle gärna se fler personliga dödsannonser.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons