Nyheter

Internt S-krav i Göteborg: Avgå, Hermansson!

En intern strid har blossat upp inom Socialdemokraterna i Göteborg. Distriktsstyrelsen kräver att gruppledaren Ann-Sofie Hermansson ska avgå. Men hon avvisar kravet. - Jag tycker att jag har ett brett stöd, säger Ann-Sofie Hermansson vid en presskonferens.(TT)
Publicerad 11 februari 2019

Ann-Sofie Hermansson var före valet 2018 ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, och har setts som partiets tyngsta namn i Göteborg. Vid ett möte i helgen kom dock Socialdemokraternas distriktsstyrelse fram till att man inte längre har förtroende för henne som gruppledare. Brister i Hermanssons förmåga till samarbete och ledarskap uppges ha varit avgörande.

Ordförande i partidistriktet är Anna Johansson, tidigare infrastrukturminister.

””
””

"Extremt centrerat"

Enligt distriktsstyrelsen har Ann-Sofie Hermansson underlåtit att informera om flera beslut, som styrelsen i stället fått veta om via medier.

””

Även om distriktsstyrelsen i huvudsak reagerat på omständigheter inom partiet, har Ann-Sofie Hermanssons misslyckande med att bilda samarbeten med andra partier efter valet funnits i bakgrunden.

””

Enligt Anna Johansson har det funnits en vilja från distriktsstyrelsen att hålla kontakterna med tidigare samarbetspartierna V, MP och Fi levande. Men så blev det inte.

Göteborg styrs nu av en borgerlig Allians-minoritet, som dock bara har 24 av de 81 mandaten i kommunfullmäktige. En ny situation uppstod efter det lokala partiet Demokraternas intåg som näst största parti efter valet.

"Gråsossar"

Ann-Sofie Hermansson tänker dock inte avgå. Hon anser sig ha försökt förnya socialdemokratin i Göteborg, och tonar ner konflikten med Anna Johansson.

””
””

Enligt Håkan Linnarsson kan en extra distriktskongress, för att avgöra frågan om Ann-Sofie Hermanssons roll som gruppledare i Göteborgs kommunfullmäktige, komma att hållas redan under februari.

TT