Annons
Nyheter

S och SD får mest pengar utifrån

Partierna måste numera enligt lag redovisa öppet var de får sina pengar i från, men näringslivsorganisationen Institutet mot mutor tycker inte att lagen går tillräckligt långt.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

För andra året i rad måste alla partier i riksdagen och Europaparlamentet redovisa de bidrag de får från privatpersoner, andra organisationer inom partiet, företag och organisationer till Kammarkollegiet. Socialdemokraterna har tagit emot strax under 22 miljoner kronor och Sverigedemokraterna lite mer än 19,5 miljoner i bidrag. Liberalerna är det enda partiet som tagit emot ett anonymt bidrag - 100 kronor, som de avstått från.

Arv till Socialdemokraterna

Annons

Lagen, som ska hindra mutor, säger att alla bidrag som är högre än 22 200 kronor ska redovisas med namn. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har listat att de fått bidrag från privatpersoner på större summor och Socialdemokraterna har fått nästan en miljon i form av ett arv. Centerpartiet och moderaterna har inte tagit emot privata bidrag.

Fler partier har andra stora intäktskällor, till exempel Socialdemokraterna som drar in över 36 miljoner på lottförsäljning eller Centerpartiet som tjänar 76 miljoner på avkastning från att ha sålt tidningar de ägt.

Vill ha mer insyn

Helena Sundén är generalsekreterare på Institutet mot mutor och hoppas på öppnare redovisning av bidrag när lagen nu ses över.

””

TT: Bör det finnas någon möjlighet för privatpersoner att lämna anonyma bidrag i fall man vilja stödja sitt parti, även om det skulle innebära ett socialt stigma?

””

Lagen ses över

Efter kritik från Europarådets grupp mot korruption infördes 2014 en lag där den som tar emot anonyma bidrag kan förlora sina statliga stöd. Dessutom ska alla bidrag på över 22 200 kronor redovisas med namn. Lagen har dock en lucka, eftersom bara riksorganisationer förbjöds att ta emot hemliga stöd. Partierna kan alltså fortsätta ta in anonyma bidrag via lokalorganisationerna. Just nu ser en kommitté över lagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons