Annons
Nyheter

S står fast vid valstrategi - lyfter välfärd

Socialdemokraterna ändrar inte valstrategi, trots dåliga opinionssiffror och kritik om spretigt budskap. - Jag tror att det finns en stor chans att vända på detta, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande och en del av partiledningen.(TT)
Publicerad 1 juni 2018

När Socialdemokraternas partistyrelse möttes på fredagen var det i en stämning av kris, även om de flesta som uttalade sig höll skenet uppe, inklusive partiledaren, statsminister Stefan Löfven.

””

Han säger att det är full enighet om att det var rätt att presentera den strikta migrationspolitiken i början av maj. Det kunde inte vänta.

Annons

S har aldrig haft så lågt opinionsstöd så nära ett val i Ipsos/DN:s och Sifo/SVD:s mätserier, ungefär 24-25 procent. På tisdag kommer SCB:s stora mätning. Den kan skärpa, eller lätta på, krisen, för ett parti som inte vill hamna under de 31 procenten i valet 2014.

Har spretat

PS-ledamoten Pia Nilsson, riksdagsledamot från Sala, säger att valstrategin ligger fast. Liksom Helene Hellmark Knutsson, forskningsminister, anser hon dock att budskapet har varit för spretigt, utspel om välfärden har ställts på rad.

””
””

Förre inrikesministern Anders Ygeman, gruppledare för S i riksdagen och ordförande för S i Stockholm, säger att läget är allvarligt men inte kört. Välfärdsfrågor, skola och pensioner måste upp på bordet.

””
””

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ledamot i partiets verkställande utskott, säger att det för honom och LO bara handlar om att få medlemmarna att välja S, inte SD. Många LO-medlemmar tycker att utvecklingen går åt fel håll, beskriver han.

Åt helvete

””

Thorwaldsson tror att vägen framåt för S är att lyfta välfärdsfrågor mer och visa ett alternativ till de borgerliga idéerna.

För nära valet

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson tror att Socialdemokraterna kommer att stiga i opinionen, från de låga nivåer kring 25 procent som noteras för närvarande.

Hon anser att det var nödvändigt att ge besked om strikt migrationspolitik, det hade inte varit klokare att låta bli.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons