Annons
Nyheter

Ryss misstänks för imamdåd

En 37-årig ryss har häktats i sin frånvaro, misstänkt för inblandning i mordförsöket på imamen Obid Nazarov i Strömsund, rapporterar SVT Jämtland. Mannen anklagas för anstiftan av mordförsök, alltså för att ha förmått någon annan att begå brottet.(TT)
Publicerad 4 mars 2016

En 37-årig ryss har häktats i sin frånvaro, misstänkt för inblandning i mordförsöket på imamen Obid Nazarov i Strömsund, rapporterar SVT Jämtland. Mannen anklagas för anstiftan av mordförsök, alltså för att ha förmått någon annan att begå brottet.

Häktningen är formellt nödvändig för att mannen ska kunna begäras utlämnad från Ryssland.

Annons

En uzbekisk man, 37 år också han, dömdes i tisdags till livstids fängelse för att 2012 ha försökt skjuta ihjäl Nazarov, regimkritisk landsman till den dömde. Då 54-årige Nazarov sköts i bakhuvudet i trappuppgången till sin bostad, fick svåra skador men överlevde. Mordförsöket skedde på uppdrag av någon eller några personer utomlands, bedömde hovrätten för nedre Norrland.

Åklagaren i målet har visat att flitiga telefonkontakter förekommit mellan den dömde och den nu häktade mannen. Ryssen har också enligt åklagaren löpande satt in pengar på uzbekens konto för dennes utgifter i Sverige.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons