Annons
Nyheter

Rysk kritik mot svensk "propaganda"

Sverige och ÖB Micael Bydén får rysk kritik för att försöka skrämma upp folk med Ryssland. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) avvisar kritiken. "Sluta upp med att använda svenska massmedier till att skapa spänning och att skrämma upp folk med prat om ett ryskt hot".(TT)
Publicerad 7 juli 2016

"Sluta upp med att använda svenska massmedier till att skapa spänning och att skrämma upp folk med prat om ett ryskt hot". De orden kommer från ryska utrikesdepartementet och dess talesperson Maria Zacharova, som på en presskonferens riktade hård kritik mot Sverige och ÖB Micael Bydén, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

””

Avvisar kritik

Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) upplyser om att Sverige har en fri press.

””

Den ryska kritiken togs upp av Zacharova själv på presskonferensen och föranleddes inte av någon fråga, vilket enligt Sveriges Radio tyder på att Ryssland ser detta som en viktig markering att föra fram.

Kritiken kommer som en reaktion på Bydéns framträdande på ett säkerhetspolitiskt seminarium i Visby i tisdags. Där varnade han för att den ökade ryska närvaron över Östersjön och brist på kontakt länderna emellan kan leda till missförstånd och incidenter.

Fullt förtroende

När det gäller ÖB:s uttalanden om läget i Östersjön, uppger försvarsminister Hultqvist:

””

Hultqvist vill inte närmare kommentera vad ÖB sade om ett behov att på militär nivå kunna ta kontakt med den ryska sidan för att snabbt kunna klara ut eventuella incidenter som kan uppstå när den militära närvaron i Östersjön ökar. I stället påpekar Hultqvist att Sverige har normala diplomatiska förbindelse med Ryssland som kan användas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons