Annons
Nyheter

Mediegranskad riksrevisor avgår

Riksrevisorn Susanne Ackum har enligt Dagens Nyheter styrt rekryteringen av egna vänner och låtit utomstående påverka Riksrevisionens arbete. Nu avgår hon inför att tidningen i helgen ska publicera hela sin granskning av myndigheten.(TT)
Publicerad 8 juli 2016

"Jag har agerat på ett sätt som innebär att jag anser det omöjligt att utöva mitt uppdrag som riksrevisor med fortsatt förtroende för mig och Riksrevisionen", säger Ackum i ett pressmeddelande.

Avgången sker efter att Dagens Nyheter granskat Riksrevisionen. Enligt tidningen finns också hittills opublicerade uppgifter om Ackum, bland annat att hon har lovat bort tjänster som ännu inte är utlysta.

Annons

Konstitutionsutskottets (KU) vice ordförande Björn von Sydow (S) bekräftar för TT att hennes avgång hänger ihop med material som DN "har eller kommer att ha".

Vissa medgivanden

I pressmeddelandet medger Ackum att hon uttryckt sig "olämpligt" i samband med rekryteringsärenden.

"Jag har även skickat ett par mejl rörande internt arbete till min sambo", säger hon.

TT har sökt Ackum för en kommentar, men Jonas Åblad på Riksrevisionens pressjour hänvisar i stället till riksrevisorn Margareta Åberg som övertar Ackums arbetsuppgifter.

Åberg kan dock inte klargöra varför hennes revisorskollega hoppar av.

””

"Enastående kompetens"

På TT:s fråga om det överhuvudtaget går att lita på några av de granskningar som gjorts av Riksrevisionen under Ackums ledning svarar Margareta Åberg:

””

Susanne Ackum tillträdde som riksrevisor den 1 augusti 2015. KU är den enda instans som tillsammans med riksdagen kan avsätta de annars oberoende riksrevisorerna.

Viktigt inleda rekrytering

Annons

Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén skriver i ett uttalande till TT att det är viktigt att rekryteringen av en efterträdare till Susanne Ackum kommer igång så snart som möjligt:

"Jag kommer därför att samråda med utskottets vice ordförande om hur vi nu ska gå vidare".

KU har nyligen kallat till sig riksrevisorerna efter att Dagens Nyheter i en rad artiklar visat hur riksrevisorerna Ulf Bengtsson och Margareta Åberg verkar ha rundat de stränga regler som Riksrevisionen måste följa som granskare av den offentliga makten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons