Annons
Nyheter

Rekordmånga studenter avstängda för fusk

Allt fler studenter stängs av för fusk på landets universitet och högskolor. På tre år har antalet avstängningar på lärosätena som TT granskat ökat med 37,5 procent. - Nytt rekord, säger Pontus Kyrk på Universitetskanslersämbetet (UKÄ) om förra året.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Totalt tog de 33 universiteten och högskolorna som ingår i TT:s granskning beslut om 733 avstängningar för fusk under förra året. I genomsnitt var det 2,5 avstängningar per 1 000 helårsstudenter.

””
””

Mer exakt rör det sig om 103 avstängningar fler än 2015 - en ökning med över 16 procent. Antalet ökar dessutom för tredje året i följd. Jämfört med 2013 (533 avstängningar) rör det sig om en ökning med 37,5 procent.

Annons

"Bättre koll"

Pontys Kyrk tror att det främst beror på att lärosätena blivit mer medvetna och bättre på att avslöja fusket.

””

Annars är den återkommande frågan, som är svår att besvara, huruvida ett stort antal avstängningar beror på omfattande fusk eller är resultatet av ett nitiskt fuskjagande. Enligt samma logik är det svårt att veta om få avstängningar innebär att en högskola är fuskförskonad eller bara dålig på att sätta dit fuskarna.

Södertörns högskola genomförde flest fuskavstängningar per 1 000 studenter (7,3) förra året, tätt följd av Blekinge tekniska högskola (7,0) och Högskolan Väst (6,9).

Sett över tid har Mälardalens högskola varit tuffare, med i genomsnitt 5,9 fuskavstängningar om året från och med 2012. Södertörn (5,0) och BTH (4,8) ligger tvåa respektive trea.

””
””

Halmstad sticker ut

Fyra mindre lärosäten stängde inte av någon under fjolåret. Handelshögskolan i Stockholm och Högskolan i Halmstad stängde bara av en person vardera. För Halmstad är det en dramatisk minskning från att ha legat på mellan 16 och 20 avstängningar om året under 2012-2014.

””

Hon nämner flera faktorer som lett till minskningen. Dels fuskas det inte lika mycket, dels är skolan tydligare gentemot studenterna vilket lett till mindre omedvetet fusk.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons