Annons
Nyheter

Rekordmånga lediga lärarjobb

Skolorna formligen skriker efter lärare inför höstterminen. De lediga lärarjobben har under våren ökat med hela 32 procent jämfört med förra våren, visar siffror som Arbetsförmedlingen tagit fram åt TT.(TT)
Publicerad 13 juli 2015

Under årets första sex månader fanns det 51 100 lediga lärarjobb att söka genom Arbetsförmedlingen - 12 600 fler än samma period 2014. Ökningen märks i alla län, och mest i Blekinge och Halland.

Ökningen gäller också alla typer av pedagoger. Första halvåret i fjol utannonserade grundskolorna 16 100 tjänster - i år 21 500. Men procentuellt sett ökar efterfrågan på studie- och yrkesvägledare och SFI-lärare mest. Kort sagt: Arbetsmarknaden för pedagoger är glödhet.

””
Annons

Skärpta krav

En orsak till att efterfrågan skjutit i höjden är att kullarna av barn i skolåldern växer. Men vad som sannolikt avspeglas mest i siffrorna är de skärpta behörighetsreglerna. Från och med 1 juli måste skolorna ha legitimerade lärare på alla tillsvidaretjänster. Men de legitimerade lärarna är alldeles för få - i grundskolan saknar nästan var tredje lärare behörighet i de ämnen de undervisar i. Därför måste kommuner och friskolor försöka fylla på med rätt kompetens.

En tredje viktig förklaring är regeringens utlovade lågstadielyft. Två miljarder avsätts i höst för att öka personaltätheten, och Per-Arne Andersson, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Landsting, tror att skolorna är i full gång med att försöka rekrytera.

””

En enda sökte

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand säger att hon får både mejl och telefonsamtal från medlemmar som bytt jobb, och är glada för att de fått upp sin lön.

””

Lärarbristen kräver att arbetsgivarna ger lärare vettiga villkor för att kunna bredda sin behörighet, alltså läsa in ytterligare ett ämne, fortsätter hon.

””

Lämnar yrket

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ser legitimationsreformen som den avgörande orsaken till den kraftiga ökade efterfrågan på lärare.

””

Men den kunde ha genomförts bättre, tycker han. Osäkerheten och dribblandet med hur reformen skulle genomföras har bara skapat oro bland lärare och arbetsgivarna.

Att det utbildas för få lärare är förstås en annan viktig orsak till lärarbristen. Men Fridolin pekar också på att det är alltför många som lämnar läraryrket.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons