Annons
Nyheter

Pristagarens rön hemligt i fyrtio år

Youyou Tu, 85, är den tolfte kvinnliga medicinpristagaren. Men i fyrtio år var det helt okänt att hon stod bakom malarialäkemedlet Artemisinin. 1967 hade det kommunistiska Kina startat det hemliga malariaforskningsprojektet "523".(TT)
Publicerad 6 oktober 2015

1967 hade det kommunistiska Kina startat det hemliga malariaforskningsprojektet "523". Enligt handlingar från "523" framgår det att Youyou Tu beordrades att delta i ett militärt projekt för att utrota malarian som krävde många dödsoffer i Kina.

Hon skickades till sydkinesiska provinsen Hainan för att för att studera Kinas örter. Hennes dotter fick placeras på ett barnhem i Peking eftersom hennes man hade förvisats till en annan del av landet.

Annons

Ångrar inget

När hon återvände till Peking sex månader senare kände hennes dotter inte igen henne. Men Youyou Tu ångrar inget.

””

Hon studerade recept mot feber för att se om dessa kunde ge uppslag till bättre behandlingar av malaria. Resultaten hon gjorde var inte entydiga. Men efter att ha konsulterat ett flera hundra år gammalt recept och bytt ut det "kokande vattnet" med lägre temperaturer lyckades hon 1969 framställa vad som kom att bli läkemedlet Artemisinin.

Förblev anonym

Först fick inte Youyou Tus forskningsresultat offentliggöras alls eftersom vetenskaplig publicering var förbjuden. Resultaten publicerades slutligen 1977 när kulturrevolutionen hade ebbat ut. Men på den tiden publicerades alla kinesiska forskningsresultat anonymt.

Det var först 2005 när malariaforskaren Louis Miller började gräva i läkemedlets historia tillsammans med sin kinesiska kollega Xinzhuan Su som Youyou Tu upptäcktes.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons