Annons
Nyheter

Polisen fortsätter att klara upp fler brott

Polisen ligger fortsatt på plus över antalet brott som redovisas till åklagare, visar halvårsstatistiken för 2018. Än har man dock inte vänt trenden helt när det gäller våldsbrott. Däremot har satsningen på särskilt utsatta - som offer för våldtäkter - gett resultat.(TT)
Publicerad 11 juli 2018

Från att år efter år gå back lyckades polisen 2017 vända och i stället öka antalet ärenden som lämnats vidare till åklagare. Det handlade då om en ökning med 3,1 procent jämfört med året innan.

Och trenden ser ut att fortsätta. Första halvåret i år redovisade polisen över 81 987 ärenden till åklagare, en ökning med 2,9 procent jämfört med samma period året innan, visar ny statistik.

Annons

Särskilt utsatta

””

Polisen har dock inte lyckats vända trenden för våldsbrotten, där går man liksom tidigare minus både nationellt och i de flesta av regionerna. Men Mats Löfving ser positiva tecken om man går till kategorin som polisen valt att kalla "särskilt utsatta brottsoffer". Det kan handla om kvinnor som utsatts för våld i hemmet eller våldtäkt och om brottsutsatta barn - områden som polisen prioriterat och där antalet redovisade ärenden ökat.

””

Färska utredningar

Mats Löfving gör bedömningen att många lokalpolisområdeschefer satsat på detta område, vilket ibland kan ha gått ut över poliser i yttre tjänst.

Ett problem när det gäller våldsbrotten är att det ligger fler väntande utredningar kvar än tidigare. Och äldre utredningar är svårare att klara upp.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons