Annons
Nyheter

Polis: Var uppmärksam i folksamlingar

Inför jul är det många som besöker marknader och köpcentrum i jakt på klappar. Men det erbjuder också tillfällen till den som vill skada många. - Det är förutsägbart att många människor är på ett och samma ställe, säger polisen Magnus Sjöberg, efter händelserna i Strasbourg.(TT)
Publicerad 12 december 2018

Det är enkelt att förutse att många kommer att ta sig ut på gator och torg i julhandeln, liksom det är enkelt att förutse var de största folksamlingarna kommer vara. Det gör julhandeln särskilt känslig när det kommer till attentat.

””

Bild av terrorhotet

Annons

Det franska inrikesministeriet vill inte tala om det som skedde i Strasbourg som ett terrordåd eftersom gärningsmannens motiv ännu är okända. Däremot utreder fransk polis det som hänt som ett misstänkt terrordåd.

Det som skedde i Strasbourg faller precis in i den bild av hur terrorhotet ser ut i hela Europa och även i Sverige.

””
””

TT: Vad är det då som gör att det här skedde i Frankrike och inte i Sverige?

Mer förutsägbart

””

Terrorhotet i Sverige ligger fortfarande på en trea på en femgradig skala. Det som hänt i Frankrike har inte förändrat hotbilden här.

Däremot kan både allmänhet, polis och väktare vara mer alerta och medvetna om att det nu blir många människor som samlas på platser och att risken därför är högre. Om man ser något som sticker ut eller bryter mot hur det brukar vara, tycker han att man ska kontakta väktare eller polis.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons