Annons
Nyheter

Per Anger-priset till aborträttskämpe

Svenska regeringens Per Anger-pris går till aborträttskämpen Teodora del Carmen Vásquez från El Salvador. Hon drabbades av missfall men dömdes till 30 års fängelse för mord på sitt ofödda barn.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

Teodora del Carmen Vásquez har i mer än tio år drivit frågan om rätt till abort i ett land där abort är kriminaliserat och totalförbjudet.

Det internationella priset delas sedan 2004 ut av myndigheten Forum för levande historia och nomineringen i år kommer från människorättsorganisationen Amnesty International.

””
Annons

Ringde polisen i stället

Kvinnorättskämpen dömdes 2007 till 30 års fängelse för mord. Hon var gravid i nionde månaden och blev misshandlad av ett gäng okända män på gatan och fick ett hårt slag i magen. Efter ett par dagar fick hon svåra buksmärtor och svimmade. I stället för att ringa ambulans ringde en kollega polisen.

Barnet hon födde hade dött. Det slutade med en rättegång och fängelse, där del Carmen Vásquez sedan satt i tio år efter att fått ansökan om strafflindring beviljad av myndigheterna. Inifrån fängelset och efter frigivandet har hon kämpat för andra kvinnor och en ändrad abortlagstiftning i El Salvador.

””

"Att få de fängslade kvinnorna frigivna är det som driver mig. Per Anger-priset är inte främst ett pris till mig, det är en symbol för en fortsatt kamp för mänskliga rättigheter för kvinnor", säger Teodora del Carmen Vásquez i ett uttalande.

Risk att det slår tillbaka

Ingrid Lomfors påtalar att man är medveten om att det finns en risk att priset kan bli kontraproduktivt och att kvinnorättskämpen därefter ansätts hårdare av myndigheterna.

””

Per Anger-priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen.

Teodora del Carmen Vásquez tar emot Per Anger-priset den 8 november vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktiga domskäl till fängelsedomen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons