Annons
Nyheter

KD-ledaren redo ge bort reaktorer

KD-ledaren Ebba Busch Thor tar ett nytt steg på sin nya kärnkraftsvänliga linje. Hon är öppen för att staten ger bort reaktorer för att de ska drivas vidare. Busch Thor gav det nya beskedet om KD:s energipolitik i TV4:s partiledarutfrågning.(TT)
Publicerad 3 september 2018

Busch Thor gav det nya beskedet om KD:s energipolitik i TV4:s partiledarutfrågning.

Hon tror inte att Sverige klarar de nationella utsläppsmålen utan att befintliga atomreaktorer drivs vidare. Hon är oroad för Vattenfalls beslut att lägga ned Ringhals 1 och 2.

””
Annons

Ge bort

Hon tror inte att det är omöjligt och hävdar att svensk kärnkraft har blivit mer lönsam på sistone.

””

Hon påpekade att Ringhals 1 och 2 står för åtta procent av svensk elförsörjning.

Statsminister Stefan Löfven och MP-språkröret Gustav Fridolin fick först efter utfrågningen, där även Moderatledaren Ulf Kristersson deltog, tillfälle att kommentera Busch Thors utspel.

””

Fridolin säger:

””

I Expressens partiledardebatt för två veckor sedan gav Busch Thor sitt första nya kärnkraftsbesked, som innebar att hon vill arbeta för att befintliga reaktorer får förlängd livslängd så att de kan drivas längre.

Det överraskade KD:s dåvarande klimatpolitiska talesperson som hävdade att utspelet inte förankrats i partiet.

Gillar snabba tåg

Även Moderatledaren Ulf Kristersson fick frågor om klimatpolitiken. Han tyckte att det är fel att försöka begränsa flygandet med en flygskatt och att moralisera över att folk flyger utomlands på semester.

Kristersson vill i stället införa dyrare start- och landningsavgifter för flyg som inte blandar i biobränsle i tankarna.

Annons

Moderatledaren var också emot att satsa på dyra höghastighetståg.

””

Miljöpartiets Gustav Fridolin vill både ha höghastighetståg och se till att dagens tåg går i tid. Han lovade att med MP:s politik så kommer svenska tåg 2028 att vara lika punktliga som de i Schweiz.

Svårt med lådcykel

Fridolin försvarade elcykelstödet och avvisade ett påstående om att stödet framför allt är populärt hos medelklassen i Stockholm som "trams". Enligt Fridolin är stödet viktigt för att få människor att välja bort bilen.

MP vill också göra parkeringar vid köpcentrum utanför stadskärnor dyrare genom en ny skatt. Partiets trafikpolitiska talesperson har hånats av politiska motståndare, men hyllats av cykelvänner i sociala medier, för att ha sagt att lådcyklar kan vara ett alternativ.

Fridolin tyckte att de som är hånfulla "fjantar sig" och försöker dölja att något måste göras för att minska utsläppen. Han sade dock:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons