Annons
Nyheter

Värmen bäddar för insekter - angrepp i söder

Det torra och varma vädret är idealiskt för insekter. Från södra Sverige kommer nu flera rapporter om angrepp orsakade av den röda tallstekeln. - Så småningom kommer det vara gott om getingar och bladlöss också, säger insektsexperten Gunnar Isacsson.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

Tallstekeln lägger sina ägg i tallbarren på hösten - och på våren kläcks skadeinsektens larver som äter upp trädets barr. Den röda tallstekeln trivs extra bra i det varma vädret, och nu rapporterar skogsägare och skogskonsulenter på Skogsstyrelsen om angrepp på flera platser i södra Sverige.

Det handlar om områden i Småland, Hökensås i Västergötland, Värmland och Dalsland.

””
””
Annons

Röd tallstekel brukar återkomma i cykler om knappt tio år då skadeinsekten självdör av ett virus efter några års angrepp. Även förra året vid den här tiden kom uppgifter som indikerade ett större utbrott, något som kan se dramatiskt ut då de äldre barren blir skadade och bruna.

Efter några år kan tallen bli väldigt gles. Träden överlever dock, men risken för att drabbas av ett annat skadedjur ökar samtidigt som tillväxten minskar, säger Gunnar Isacsson.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons