Annons
Nyheter

ÖB vill ha mer politisk långsiktighet

Fyraåriga mandatperioder och femåriga försvarsbeslut. Men överbefälhavaren Micael Bydén säger i en TT-intervju att säkerhets- och försvarsförmågor tar tid att bygga och han efterlyser mer politisk långsiktighet - inte minst om finansieringen.(TT)
Publicerad 2 juli 2018
””

TT: Du vill ha längre, fasta och stadiga politiska uppgörelser?

””

"Det bästa"

Annons

Mandatperioderna i Sverige är på fyra år, och försvarsbesluten löper på fem år. Debatten om försvarsfrågorna hamnar lätt i ett svårbegripligt sammelsurium av miljarder hit och dit och om krav och förväntan om förmågor vid ett visst årtal. Dessutom ska det sättas i förhållande till försvarsbeslut, försvarsgruppers diskussioner samt försvarsberedningens uppdrag - och allt detta adderas också på med politiska utspel om materiel och anslag.

Bydén har att förhålla sig till allt detta. Samtidigt påpekar han att det tar tid att rekrytera och utbilda personal samt att skaffa materiel och få den att fungera.

””

ÖB: Patriot behövs

ÖB kommenterade även att Liberalerna i dagarna drog tillbaka sitt stöd för regeringens köp av luftvärnssystemet Patriot.

””

TT: Hur skulle förmågan begränsas om ni inte får systemet?

””
””

Miljötillstånd saknas

I maj återinvigdes regementet P 18 i Visby under pompa och ståt. Men det saknas miljötillstånd och försvaret får bara använda en del av Tofta skjutfält söder om Visby. Det handlar om att länsstyrelsen vill skydda vissa marktyper och fornlämningar, att miljöorganisationer vill skydda djurarter och om fastighetsägare som inte vill ha oljud i sin närhet.

ÖB hade önskat att tillstånden varit klara i förväg.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons