Annons
Nyheter

Nya trädarter hittade på Gotland

Två nya trädarter har upptäckts på Gotland. Korsningarna mellan rönn och finnoxel är de första nya arterna som hittats i Sverige på 60 år, rapporterar lokala medier.(TT)
Publicerad 5 januari 2019

Rönn och finnoxel kan normalt inte fortplanta sig med varandra, men i sällsynta fall har de dock kunnat föröka sig på asexuell väg, vilket skett på Gotland.

De nya trädarterna har samma gener men skiljer sig åt utseendemässigt beroende på var på Gotland de hittats. Arten som påträffats på norra Gotland, på Bungenäset, är döpt till bungerönn, Sorbus faohraei. Den andra arten hittades längre åt sydost på ön och har döpts till garderönn, Sorbus atrata.

Annons

Liknar vanlig rönn

””
””

För att få klassas som helt egen art krävs bland annat att träden skiljer sig i utseende från alla andra arter. Enligt Mikael Hedrén liknar bungerönn och garderönn vanlig rönn, men har större och bredare uppdelade blad.

Hopp om fler arter

Det är första gången sedan 1950-talet som nya trädarter påträffas i Sverige, men Mikael Hedrén är optimistisk om att hitta fler arter - om de gotländska alvarområdena får vara i fred.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons