Annons
Nyheter

Nya riktlinjer för endometrios

Länge har både läkare och patienter efterlyst bättre vård för kvinnor som drabbats av endometrios, en sjukdom som innebär stora smärtor vid mens och sex. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur patienterna ska behandlas.(TT)
Publicerad 4 februari 2016

Var tionde kvinna i fertil ålder drabbas av den ärftliga sjukdomen endometrios som innebär stora smärtor vid mens, toalettbesök och vid sex. Nu behöver vården bli bättre, anser regeringen som i dag beslutar om mer pengar för att ta fram nationella riktlinjer, rapporterar SVT Nyheter.

Regeringen väntas i dag besluta om sex miljoner kronor till Socialstyrelsen för att ta fram sådana riktlinjer, samt för att myndigheten ska verka för att Sverige ska få en mer jämställd och jämlik vård.

Annons

Expertläkare och patienter har länge efterlyst en bättre vård. I dag tar det i snitt sju till nio år innan patienterna får en korrekt diagnos.

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växt utanför livmoderhålan, något som kan leda till endometrioshärdar som växer in i andra organ.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons