Annons
Nyheter

Ny värmningsmetod minskar munkfettet

Avstår du en munk till kaffet för att den känns alltför fet? Bara lugn. Hjälpen är nära. SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås har tagit fram en metod som både imiterar friteringen och samtidigt reducerar fetthalten i bakverken.(TT)
Publicerad 9 november 2015

Avstår du en munk till kaffet för att den känns alltför fet? Bara lugn. Hjälpen är nära. SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås har tagit fram en metod som både imiterar friteringen och samtidigt reducerar fetthalten i bakverken.

Den nya tekniken som SP tagit fram i samarbete med ett amerikanskt företag bygger på infraröd värmning. Processen imiterar fritering med olja.

””
Annons

Enligt radiokanalen äts omkring 20 000 ton munkar i Europa årligen. Med den nya metoden skulle fettmängden i det intaget minska med 3 200 ton. Tester som gjorts på konsumenter i England visar att den infraröda värmningen heller inte försämrade smaken på munkarna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons